IT-branschen har expanderat så det knakar och utvecklingen har gått snabbt bara de senaste 10 åren. Branschen har också potential att i framtiden ta fram innovativa idéer som är avgörande för mänskligheten. De största företagen i världen (det vill säga de som omsätter mest) är Apple, Microsoft, Amazon och Facebook. Dessa har skapat innovativa lösningar och en efterfrågan på deras produkter/tjänster och omsätter numera flera miljarder kronor.

I denna artikel kommer vi gå in djupare på vilka IT företag som är störst i världen. Listan är baserad på siffror från företagen samt omsättning och marknadsvärde.

Apple

Det är givet att Apple Inc. (eller Apple som det sägs i folkmun) är med i listan. Detta företag är amerikanskt och grundades 1976 av Steve Wozniak, Ronald Wayne och Steve Jobs. Apple har över 150 000 anställda och under 2020 omsattes cirka 275 miljarder amerikanska dollar. Apple är unika i sin design och har påkostade produkter och deras populäraste produkter är Mac, Itunes och Ipod samt iPhone och iPad.

Microsoft

En annan IT-jätte är Microsoft som grundades 1975 av Bill Gates och Paul Allen. Microsoft är kända för sina operativsystem såsom Microsoft Windows 10 och Microsoft Office men under de senaste åren har företaget växt och äger numera även webbportalen MSN, Outlook, Bing och LinkedIn. De är även skaparen av den kända underhållningskonsolen Xbox. Idag är cirka 145 000 personer anställda inom Microsoft och företaget anses vara det allra största inom IT och programutveckling.

Amazon

Amazon är amerikanskt och grundat 1994 av Jeff Bezos. Det var förra året 2020 som Amazon startade sin e-handel i Sverige. Amazon var 2016 ett utav världens högsta värderade företag på börsen (i toppen var bland annat Apple och Microsoft). Amazon blev under 2018 det andra företaget i världen att nå marknadsvärdet 1 biljon dollar (efter Apple).

Facebook

Facebook är ett socialt nätverk som grundades år 2004 av Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz, Chris Hughes och Eduardo Saverin. Facebook äger även Instagram och WhatsApp. Företaget börsnoterades på Nasdaq år 2012 och har en omsättning på cirka 85 965 amerikanska dollar. Förra året var det cirka 58 500 anställda.

Vilka ska man investera i?

Om du vill investera i någon utav dessa företag på Nasdaq bör du först läsa på om varje företag och dess framtidsvision. Troligtvis kommer aktierna stiga i värde men redan nu är det hyfsat högt inköpspris. För att minimera risken är det viktigt att du inte köper aktier för pengar som du är i behov av eller behöver använda inom en snar framtid. Aktier är en bra investering på ett långsiktigt plan – men det gäller att köpa när aktien är låg och sedan sälja när den är hög. Med populära och stora företag såsom Apple, Microsoft, Facebook och Amazon är inköpspriset högt och för Amazon ligger det exempelvis på 3638 amerikanska dollar vilket motsvarar cirka 31 500 svenska kronor.