Om du vill börja med esport, antingen på amatör- eller proffsnivå, kommer du att behöva ordentlig spelutrustning. Allt från tangentbord, mus och hörlurar till en ordentlig dator, datorstol och gärna ett hyfsat bord också.

Allt det här kan bli ganska dyrt och det är inte alla som har råd att lägga 20 000 eller 30 000 för att få den bästa möjliga utrustningen. Då blir det istället att man kollar på billigare alternativ, vilket kan gå både bra och dåligt beroende på vad man köper. Vi har därför knåpat ihop en enkel guide om saker du bör tänka på när du ska köpa billig gamingutrustning, och hur du undviker att bli grundlurad på dina pengar.

Innan du köper något bör du först fundera på vad det är för spel som intresserar dig. För ett FPS kan det till exempel vara viktigare med en bra mus än för andra spel. Du kan också använda sidor som esportportal.se för att lära dig mer om populära esportspel.

Ta inte första bästa produkt

Om du ska köpa gamingsaker, exempelvis ett nytt tangentbord eller ny datormus, köp inte första bästa sak. Det här låter kanske uppenbart, men det är alldeles för lätt hänt att man hoppar på en viss produkt på grund av märket. Razer är till exempel välkända och producerar några riktigt bra prylar, men visste du att du ofta kan spara in pengar genom att till exempel köpa något från SteelSeries som är minst lika bra, men ofta för ett lägre pris?

När du väl har bestämt dig för en viss modell så är det också viktigt att du jämför mellan olika butiker. Ofta kan du få den på rabatt eller så finns det någon butik som har en rabattkod för produkten. På så vis kan du spara in en hel del pengar, det är extra viktigt om du ska köpa en hel del utrustning.

Inte alla budgetprylar är dåliga

Tidigare så nämnde vi Razer och SteelSeries. Båda är bra varumärken och ligger i topp gällande gamingutrustning. Det är ofta värt att se till att vissa av dina saker är av bra kvalitet, exempelvis din datormus, tangentbord, headset och självklart din dator. Det är däremot ofta du kan spara in pengar genom att köpa budgetprylar.

Du kan till exempel kolla in märken som Corsair eller Logitech. Båda har en del billigare saker, men ofta håller de ändå en bra standard på sina saker. En datormus från Corsair är till exempel avsevärt billigare om du jämför med större märken, men erbjuder fortfarande en relativt bra kvalitet sett till priset.

Det är samtidigt viktigt att du även här inte hoppar på första bästa produkt. En del budgetmärken är faktiskt dåliga och även bra varumärken kan ibland tillverka sämre produkter. Det enklaste sättet att undvika detta på är genom att läsa recensioner och kundomdömen innan du köper något. Du ser ofta ganska snabbt om produkten är värd pengarna eller inte.

Du kan också fokusera på att köpa budget för vissa specifika saker. De allra flesta gamers klarar sig bra med ett billigare bord och en lite billigare gamingstol. Lägg istället pengarna på det viktigaste för din spelupplevelse.