Affiliate är något som har växt storartat och numera kan du tjäna pengar på att marknadsföra produkter och tjänster inom en rad olika branscher. Det är vanligt med affiliate inom bland annat skönhet och smink, rabattkoder och prisjämförelse, casino och spel men också aktier och investeringar.

Hur tjänar jag pengar via affiliate?

Du värvar kunder via din personliga länk och på så vis får du provision. Provisionsmodellen inom affiliate kan se väldigt olika ut och variera beroende på bransch. Vanligtvis får du en viss procent av den totala omsättningen från kunden. Exempelvis om kunden köper en produkt för 1000 kronor kan du få en kommission på 10 % av detta vilket är 100 kronor. Det är även vanligt med en så kallad click per action-modell där du får en fast summa för varje kund.

Sätt upp din affiliate-sida

För att lyckas med en affiliate-sida kan det vara fördelaktigt att vara flera stycken för att enklare få den expertis som behövs. Nedanstående steg är endast en indikation på hur du kan gå tillväga.

  1. Skapa en webbsida i WordPress. Du kan antingen skapa en själv eller ta hjälp av exempelvis ett webbhotell. Du behöver även välja ett domännamn och detta är en kostnad och varierar i pris beroende på domännamnet. Om domännamnet innehåller populära nyckelord kan det exempelvis bli en högre kostnad.
  2. Content är A och O och du behöver ha ett kvalitativt innehåll på din sajt. Detta är särskilt viktigt för SEO och för att din sajt ska ranka på Google. Det finns många guider på nätet med tips för hur du bäst går tillväga för att skapa kvalitativt och SEO-vänligt content.
  3. Beroende på vilken typ av affiliate-sajt du har så varierar det hur upplägget med affiliate-länkar kan se ut. Har du till exempel en affiliate sajt för prisjämförelse så behöver affiliate-länkarna finnas lättåtkomliga i närheten av varje återförsäljare.
  4. Förhandla dina deals – Det är alltid möjligt att förhandla deals för affiliate. Du kan kontakta din partner och på så vis försöka förhandla om din deal. Har din sajt redan börjat konvertera är du i ett bättre utgångsläge och kan då ofta få betydligt bättre deals än standard-dealen.
  5. Något som är viktigt är att du håller content uppdaterat. Detta innebär att du då och då behöver se över innehållet på sajten och eventuellt även beställa nytt content om det är något som är aktuellt som bör läggas till på din affiliate-sajt.

Vad är kostnaden?

Det behöver inte kosta skjortan att sätta upp en affiliate-sida. Du behöver köpa ett domännamn och eventuellt också ett webbhotell som kan hjälpa dig med underhållet av sidan och kan även tillgodose dig med e-postadresser specifikt för din sajt, SSL-certifikat och annat som kan vara nödvändigt.

När självaste sajten är uppe kan du behöva spendera en kostnad på länkbygge, denna kostnad kan variera i summa och beroende på budget kan den vara såväl lägre som högre. Länkar är viktigt för att sajten ska få en auktoritet på Google och därmed ranka högre. När du rankar högre kommer du få fler besökare till din affiliate-sida vilket kommer resultera till en större konvertering i slutändan från dina affiliate-länkar.